Geçtiğimiz günlerde Trabzon’a gittim. Sezon bitmeden Karadeniz’i bir soluyayım dedim. (Karadeniz’in yüksek sezonu Mayısta başlar, Ekimde biter.) Böylece hem yaz sezonundaki kalabalık çekilmiş olur, hem de Rize’de biraz oksijene doymak mevsim değişiminde ruhuma iyi gelir diye düşündüm ve yola koyuldum.
Trabzon’da Nerede Konaklanır?
Ben Trabzon’un ilçesi Araklı’da 1,5 ay önce açılan harika bir otelde kaldım. İsmi Royal Comfort Hotel. Deniz kenarında konumlanan ve inanılmaz bir manzaraya sahip olan otelin 24 standart odası ve 56 adet residence dairesi bulunuyor. Ben residence dairesinde konakladım. Residence daireler üç oda, bir salon, iki banyo, bir tuvalet, mutfak ve balkondan oluşuyor. Tüm evi çok iyi soğutan güçlü bir klima sistemi var. Balkondan manzaranız süper. Otelin konumu da çok iyi. Araklı Rize’ye ve Uzungöl gibi önemli gezinti noktalarına Trabzon merkezden çok daha yakın. Otel havaalanına maksimum yarım saat uzaklıkta bulunuyor.
Residence dairelerin sezonda gecelik fiyatı 1300₺ – Sezon dışında 800₺. 5 – 6 kişi rahatlıkla kalabilirsiniz. Daireler oldukça geniş. Bu fiyatları kişi başına böldüğünüzde oldukça ekonomik hale geliyor.
Otel odaları sezonda oda kahvaltı 700₺ şuanda 450 ₺
Otelin bünyesinde hizmet veren Golden Wing Restaurant ise oldukça başarılı bir menüye ve iddialı lezzetlere sahip. Bu restorana otel dışından da misafir kabul ediliyor. Özellikle pizzaları, kara ekmekli ve normal ekmekli burgerleri ve etleri çok başarılı. Mantı ve humus da yemekten çok keyif aldığım ürünlerdi.
Favorilerime gelince: 12 saat özel fırında pişirilen Asado Dana Kaburga, Sucuklu Pizza, Cheddarlı Antrikot (bunun füme şeklinde yapılmışını çeşitli steak restoranlarında yemiştim ama anladım ki füme olmayanı daha lezzetliymiş, Etli Humus ve Japon usulü Cheesecake oldu. Menüde Pavlova’dan tutun da Çilekli Milföy’e (Napoleon Tatlısı), Sufle’den Katmer’e yelpaze çok geniş ve her biri oldukça lezzetli. Yolu Trabzon’a düşenlere öneririm. Selamımı söylemeyi de ihmal etmeyin…
Trabzon’a gelmişken görülmesi gereken yerler:
- Barok mimarisi özellikleri taşıyan ve hoş bir yapı olan Atatürk Köşkü Müzesi. Atatürk’ün 1937’de vasiyetnamesini hazırladığı yer olarak biliniyor.
- Merkezde yer alan Trabzon Kalesi (Ms 5. yüzyılda inşa edilmiş).
- Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan ve 365 – 395 yıllarında sarp kayalar üzerine yapılmış olan Sümela Manastırı.
- Yine Maçka’da yer alan Vazelon Manastırı.
- Maçka’nın Şimşir Köyü yakınlarında bulunan Peristera Manastırı (8. yy).
- Bir tabiat harikası olan Uzungöl.
- Dünyanın en uzun ikinci mağarası olan Çal Mağarası.
- Doğal güzelliğine bayılacağınız Altındere Vadisi.
- Kent merkezindeki tarihi Bedesten. Kentin en eski çarşısı, 9’da açılıyor 11’de kapanıyor. Yöreye özgü otantik ürünleri burda bulabilirsiniz.
- Trend markaların bulunduğu oldukça güzel, büyük ve şık bir kapalı alışveriş merkezi olan ‘’Forum Trabzon Avm’’.
- Trabzon’u tepeden izleyebileceğiniz, deniz ve günbatımı manzarasına karşı çay kahve keyfi yapabileceğiniz Boztepe
- Trabzon’un en beğenilen ziyaret noktalarından biri olan
- Ayasofya Müzesi. Önceden kilise olan yapı Trabzon’un alınışından sonra camiye dönüştürülmüş ve 1944’ten beri müze olarak hizmet veriyor.
- Süslemeleriyle dikkat çeken renkli yapı Santa Maria Kilisesi. Sultan Abdülmecit döneminde 19yy’da Trabzon’a gelen yabancılar için yaptırılan bir katolik kilisesi. Hala işlevini sürdürüyor.
- Sütlacıyla meşhur olan, Zigana Dağı eteklerinde 1600 m yükseklikte kurulu olan havası ve doğasıyla insanı etkisi altına alan Hamsiköy.
- Şehrin merkezinde nefes almak için oluşturulmuş Zağnos Vadisi.
- Otantikliğini koruyan, Karadeniz’in en güzel plajlarına sahip olan, köftesiyle meşhur minik ve şirin Akçaabat ilçesi.
- Trabzon merkezi.
- Yomra ilçesinde Cadılar Deresi
- Pazarcık (Araklı’da) Şelali yollar sonunda Tilkibeli Yaylası’na ulaşıyor yol boyunca güzel görüntüler veriyor.
- Bütün Trabzonluların buluşma noktası olan Uzun Cadde.
- Yaylalara çıkılmalı. Başlıcaları: Lapazan Yaylası, Mızraklı Su, Sultan Murat Yaylası, Düzköy Yaylası (Haçkaobası), Maçka’da Şolma, Mavura, Kiraz, Çakırgöl Yaylaları, Karadağ Yaylası, Çatma Obası Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Tonya Erikbeli Yaylası, Sazalanı Yaylası…
Kvaçoli Balık Restoranı – Pazar ilçesinde salaş ve muhteşem bir yer.
Akçay Dönercisi
Beton Helva
Kalkanoğlu Pilavcısı (Dedeleri Osmanlı Hanedanı’na pilav yaparmış zamanında.)
Rüştü’nün Fırını – Karadeniz Pidesi.
İskenderpaşa Köftecisi – Orijinal Akçaabat Köftesi – Trabzon merkezde İskender Paşa Camisi’nin arkasında.
Akçaabat’ta köfteci Ramiz
Memiş Ağa Konağı – Akçaabat Orta Mahalle (mini Safranbolu gibi bir yer)
Balıkçı Dede – Doymadım dersiniz yenisini getirir, doyana kadar getirmeye devam eder fiyat aynıdır.
Trabzon Havaalanı yakınlarında yer alan Konaklar semtinde Kevser Gurme Kebap’ta Özbek Pilavı eşliğinde sunulan ocak başı lezzetlerini de tadabilirsiniz.
Rize Yaylaları
POKUT YAYLASI
SAL YAYLASI’NDA PİLUNÇ ÇAY EVİ’NİN KENDİ HAYVANLARINDAN ELDE ETTİKLERİ SÜTLE YAPTIĞI NEFİS SÜTLAÇ…
SAL YAYLASI
AYDER YAYLASI – GELİN TÜLÜ ŞELALESİ
HUSER YAYLASI
Oksijene doyacağınız, bulutların üzerinde yürüyebileceğiniz, yeşilin binbir tonuyla karşılaşacağınız, ahşap evlerin sergilediği görüntüye bir tablo gibi bakacağınız Karadeniz Yaylaları insanın ömrüne ömür katıyor… Mutlaka gidilmeli, görülmeli.. Başlıcaları ve bana göre en güzelleri: Pokut Yaylası, Sal Yaylası, İkizdere’de yer alan Anzer, Ovit, Çağrankaya Yaylaları, Elevit Yaylası, Baldara, Huser Yaylası, Gito Yaylası’dır. Ayder Yaylası son yıllarda yayla olmaktan çıkmış oldukça turistik bir tatil beldesine dönmüş durumdadır. Ayder’e uğrarsanız Gelin Tülü Şelalesi’ni de görmenizi tavsiye ederim.
Yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış düzlüklere yayla denir. Yaylalar yaz aylarında hem hayvan otlatmak veya tarımsal faaliyette bulunmak amacıyla hem de yaz sıcaklarında serinlemek için sayfiye olarak gidilen geçici yerleşmelerdir.
Yaylayı parçalayarak bir ağ gibi saran akarsu vadileri arasında kalan düz veya az eğimli yayla parçaları, vadilerin derinleşerek ve yayılarak genişlemesiyle daralır ve yayla dağlık-tepelik bir şekil alır.
Yaylalara Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Çıkacağınız çoğu yaylada genelde restoran, pansiyon vs gibi işletmeler var yine de yanınızda biraz atıştırmalık yiyecek içeceğiniz ve suyunuz olsun.
Giysileriniz modaya değil doğaya uygun olsun:)
Güneşli günlerde güneş bayağı yakıyor güneş korumalı kremlerinizi sürün
Yaylalar biraz serin olur, yanınıza bir hırka, polar yada ince bir mont ve yağmurluk bulunsun
Rahat ve spor bir ayakkabı giyinin
Mümkünse turla gidin kendi arabanızla çıkmayı denemeyin ama ille de kendi aracınızla çıkmak isterseniz arabanız muhakkak yüksek ve 4 çeker olsun. Yol kenarlarında uçurumlarla karşılaşıyorsunuz, yerler taş ve toprak, hele yağmur yağdı mı ve sis bastı mı iniş ve çıkış iyice ‘’sikintili’’ oluyor.
Dağ yürüyüşleri yapabilirsiniz, pantolonunuz rahat olsun. Fonksiyonel bir bel çantası veya ağır olmayan bol cepli bir sırt çantası çok işinize yarayacaktır.
Gelelim Rize’de görülmesi gereken diğer yerlere:
Fırtına Deresi, Çamlıhemşin, Şenyuva Köyü, Zilkale, Palovit Şelalesi, Tarzan Park, Ağaran Şelalesi, Rize Kalesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı en önemli noktalar…
ŞENYUVA KÖYÜ
DERE ÇAMLIHEMŞİN VE ARDEŞEN İLÇELERİNİN KESİŞTİĞİ TAM BU NOKTADA FIRTINA İSMİNİ ALMIŞ.
ZİL KALESİ
Zilkale, Çamlıhemşin, Rize ilçesinin 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi’ndeki bir geçide hakim, yüksekçe bir tepe üzerinde konumlanmış, 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan, savunma kalesidir. Kent genelinde geçmişi Ortaçağ’a uzandığı düşünülen çok sayıda kale bulunur. Korunma, haberleşme, yeterli askeri kuvvet barındırmak için inşa edildikleri düşünülen benzer kale yapıları Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ve Giresun’da da görülmektedir. Yerleşim açısından stratejik konuma sahiptirler. Bu kalelerden Pazar İlçesi Yücehisar Köyü’ndeki Ciha Kale küçük bir yapı olup, ortasında birer gözetleme kulesine sahiptir. Yine Pazar’da küçük bir adacık üzerinde yer alan Kız Kalesi bu yapılardan kulesi olmadığı için ayrılır. Zil Kale, Rize Kalesi’nden sonra kentteki en büyük kaledir. Kaleye çıkış kişi başı 3 TL ve yukardan gördüğünüz inanılmaz manzara için çıkmaya değiyor bence…
Palovit Şelalesi Zilkale’nin 7 km ilerisinde ve Kaçkar Dağları milli parkı sınırları içinde yer alıyor. Dar ve patika bir yoldan gidildiği için ulaşmak biraz zahmetli. Hele karşı yönden araç geliyorsa ve çok fazla sayıda gelip duruyorsa usandırabiliyor ama bütün bu zahmetin sonunda karşınıza öyle bir güzellik çıkıyor ki o gürül gürül dökülen şelale size herşeyi unutturuyor. İnanılmaz bir güzellik mutlaka görmelisiniz.
Fırtına Deresi, Doğu Karadeniz’de yer alan akarsulardan birisi olup, Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuştur. Yaklaşık 58 Km. uzunluğa sahiptir. Rize Ardeşen’in 2 km batısından Karadeniz’e dökülür. Ardeşen ile Çamlıhemşin ilçe Sınırları içerisinde yer alan havzası Doğu Karadeniz’in en büyük akarsu havzalarındandır. Yüksek tepelerden inerken birçok kollara ayrılıp dağın yamaçlarından akarken orman içlerinde birçok irili-ufaklı göl, gölet ve çağlayanlar meydana getirir. Dere boyunca kenarına dizilen süslü çay bahçeleri, tesisler ve dere üzerindeki ince kemer köprüleri rüya gibi bir görüntü sergiler. Fırtına Deresi üzerinde rafting ve zipline aktiviteleri de yapılıyor. İlginiz varsa mutlaka değerlendirin.
Rize’de Yeme İçme Ve Keyif Mekanları:
Yeni açılmış çok keyifli bir otel var. İsmi ‘’Kafdağı Otel’’. Rize’nin girişinde Derepazarı’nda 9 odalı harika bir yer. Bahçesi de oldukça keyifli. Hem konaklayabilir hem de kahvaltı etmeye gidebilirsiniz.
Kafdağı Otel’den bir sonraki sapaktan yukarı çıkınca kahvaltısı çok güzel olan bir yer önerim de ‘’Zümrüt-ü Anka’’
‘’Saklı Bahçe’’ yine kahvaltı için çok iyi seçim olacaktır.
Rize merkezdeki Liman Lokantası Kavurması ile meşhur,
Eskitoğlu Balık Tesisi ise merkezde balığın yanı sıra yöresel yemekleri de bulabileceğiniz bir yer.
Rize merkezde yer alan Ziraat Botanik Çay Bahçesi, Rize’de çay içmek için en iyi yerlerden bir tanesi. Demlik çayınızı söylemenizi tavsiye ederim.
Rize merkeze 10 dakika uzaklıkta olan, şehir merkezinde en iyi manzaraya sahip olan Dağmaran’da ister kahvaltı isterseniz de gece manzarasına karşı çay ve muhlama keyfi yapabilirsiniz.
Çayeli’ndeki Lale Restaurant Kuru Fasulye ve Kavurma konusunda çok başarılı.
Çamlıhemşin Şenyuva Köyü’nde Fırtına Deresi’nin kenarında konumlanan Çinçiva Kahve’de oturun muhlama, turşu kavurma, mısır ekmeği yiyin, çay için, kahve için ömrünüze ömür katın derim.
Çamlıhemşin merkezde Uzay Pastanesinin pastaları çok lezzetli.
Rize’nin Dağbaşı mevkiinde yer alan nefis manzaralı bir mekan olan ‘’Manzara Restaurant’’ ı da listenize ekleyebilirsiniz.
Rizeliler, Rize’de ikamet etmeyip Rize kökenli büyük şehirliler yada Rizeli olmasa da şehre gönül verenler.. Ben bu kadarını biliyorum. Önerileri olanlar lütfen eklemeler yapsınlar. Tüm gezi youtube kanalımdaki vlog umda. Aşağıya bırakıyorum.