“Hayat bir kitaptır ve gezip görmeyenler hep aynı sayfayı okur.” demiş St. Agustine. İşte bu sözden feyz alarak elimdeki kitabın sınırsız sayfalarında sürükleyici bir roman tadında yaşamak için hayatı düştüm yine macera dolu yollara.
Doğu Karadeniz’in en doğusu, Türkiye’nin ta öbür ucu, yeşilin sonsuzluk bulduğu ‘’Artvin’’ Karadeniz’in sarp dağları üzerinde, Çoruh Vadisi’nin yamacında kurulu ve her köşesi karelenmeyi bekleyen fotoğraflarla dolu…
Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin il merkezi; Rize’ye 159 km, Ardahan’a 235 km, Trabzon’a 234 km, Erzurum’a 203 km, Batum’a 78 km uzaklıkta yer alıyor.
Hiç düz yeri bulunmayan Artvin şehir merkezi döne döne çıkılan yalçın bir tepede kurulmuş. Sanki dağların arasına oyulmuş. Türkiye’nin şehir merkezi en yüksekte kurulmuş ili olma özelliğine sahip. Çoruh Nehri ile ikiye bölünen Artvin’in Artvin merkez, Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat ve Yusufeli olmak üzere sekiz ilçesi vardır. Her biri ayrı güzellikler taşır. Artvin Gürcistan sınırında yer alır. Buradan Batum’a vizesiz geçmek mümkündür. Müzesi olmayan bir şehirdir, bu konuda ülkemizde sayılı illerden biridir fakat okuma yazma ve üniversiteye gitme oranı acısından ilk sıralarda yer alır; Kazım Koyuncu, Zülfü Livaneli, Şükriye Tutkun, Beyazıt Öztürk değerleri ülkemize katmıştır.
Dik yamaçlı upuzun vadileri, 3900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış dağları, el değmemiş ormanları, yaylaları, dağların doruklarındaki krater gölleri, fauna ve flora zenginliği, Borçka ve Şavşat’taki Karagöl’leri, tarihi kilise, kale, kemer köprüleri ve kendine has mimarisi ile inanılmaz bir silüet sergiler Artvin.
Sadece gezip görmekle büyülemez insanı; Kaçkar ve Karçal dağlarında yapılan dağ tırmanışları, trekking parkurlarında yapılan doğa yürüyüşleri, Çoruh Nehri ve Barhal Çay’ında yapılan rafting, katamaran ve kano gibi akarsu sporları, ilaç gibi havası insanın bedenine ve ruhuna iyi gelir.
Artvin’de Gezilecek ve Görülecek Yerler:
Artvin’e gitmek için ya Trabzon ya Batum havaalanı kullanılıyor. Karadeniz’i geze geze Artvin’e gelmek isteyenler Trabzon’a inip araç kiralayarak Artvin’e ulaşabilir. Biz gezimizi sadece Artvin odaklı yaptığımız için en yakın havaalanı olan Batum’a uçtuk. Thy’nin İstanbul – Hopa uçuşu olarak biletlediği bu uçuşta aslında Batum Havaalanı’na inip, oradan otobüsle Artvin’in ilçesi Hopa’daki terminale sevk ediliyorsunuz. İstanbul’dan toplam üç buçuk saatte Hopa’ya ulaşıyorsunuz.
Artvin’e gittikten sonra bir rota daha keşfettim. İstanbul’dan Kars’a uçup gezinize ilk olarak Şavşat’tan başlayabilirsiniz çünkü Şavşat ve Kars birbirlerine çok yakın. Şavşat’ı gezdikten sonra sırasıyla Ardanuç’taki Cehennem Deresi Kanyon’unu, ardından Murgul’daki Delikli Kaya Şelalesi’ni gezip Artvin merkezine gidebilirsiniz. Merkez yakınlarında bulunan Atatepe ve Hatila Vadisi gezildikten sonra Borçka’ya geçebilirsiniz. Borçka’da Karagöl’ü gördükten sonra Macahel’e gidebilirsiniz. Borçka’dan Cankurtaran Geçidi’ni kullanarak Hopa, Hopa’dan Arhavi’ye gidebilirsiniz. Arhavi’de Çifte Köprü’yü ve Mençuna Şelalesi’ni gördükten sonra Hopa’ya geri dönüp dönüş uçuşunuza Batum üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Artvin’de araç kiralama…
Hopa’da ‘’Merkez rent a car’’ dan kiraladığımız araçla yolculuğumuza başlıyoruz. Normalde kiralama yeri limanda yani terminale 1km uzaklıkta ama ücret talep etmeden gelip bizi havaalanından alıyorlar. Her türlü konuda da size seve seve yardımcı oluyorlar. Araç fiyatları marka ve modeline göre günlük 140 – 200 TL arasında değişiyor. Kullandığım araçtan çok memnun kaldım. Artvin’de muhakkak altı yüksek araba ile gezmenizi tavsiye ederim. Merkez Rent A Car’da Murat Bey her türlü sorununuzda size yardımcı oluyor. Thy yetkili acentası olan Merkez Rent A Car Artvin’i ve Karadeniz’i kapsayan çeşitli turlar da düzenliyor.
İndiğimiz nokta Hopa olduğuna göre Artvin’i gezmeye Karadeniz’in en doğusundaki bu küçük ve sevimli sahil ilçesinden başlıyoruz. Hopa nüfusunun çoğunluğunu Hemşinliler ve Lazlar oluştuyor.
Hopa; Türkiye – Gürcistan sınırında yer alan Sarp sınır kapısının sadece 20 km doğusunda yer alır, Karadeniz sahilindeki son ilçedir. Hemen batısında Arhavi (9 km), güneyinde de Borçka (35 km) ilçeleri vardır. Artvin il merkezine uzaklığı ise 65 km’dir. Hopa, Trabzon-Rize-Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum ve Gürcistan Cumhuriyeti’ni birbirine bağlayan uluslararası karayolu üzerinde bir kavşak konumundadır.
Altında yazan ‘’Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine’’ sözü ile Nazım Hikmet’in heykeli, aslen Hopalı olan Kazım Koyuncu’nun heykeli, Karadeniz’in cesur dalgalarına meydan okuyan meşhur iskelesi, sahilinden izlenebilen nefis gün batımı manzarası, yemyeşil ormanları, şırıl şırıl dereleri, Cankurtaran Geçidi ve Karadeniz’in el lezzetli pidesinin burada yapılıyor olması Hopa’yı sevme nedenlerimin sadece birkaçı…
Hopa’da Pide…
Hopa’ya kadar gitmişken pidesini yememek olmaz. ‘’Kristal Pide’’ buranın en sevilen pide salonlarından… Hopa çarşısı içinde dere kenarındaki bir pasajda küçük bir aile işletmesi. Başta kavurmalı pidesi olmak üzere, yöresel peynirli, kıymalı, kaşarlı, sebzeli ve yumurtalı pideleri çok lezzetli. İşin hakkını veriyorlar. Tereyağı ve yumurtasının tazeliği ile lezzeti efsaneleşen bu şahane pideler Kasım Erşen ve yetiştirdiği 2 oğlunun ellerinden çıkıyor. Salaş olduğu kadar da temiz bir ortama sahip. En taze sütlerle yaptıkları Laz Böreği de mekanın sevilen lezzetleri arasında.
Adres: Kars Cad. Merkez Camii Karşısı, Belediye Düğün Salonu Altı, Hopa / Artvin
Bir diğer adres ise daha salaş bir ortama sahip olan ‘’Liman Pide’’. Karışık ve kavurmalı pidesi meşhur.
Adres: Bucak Mahallesi, Turgay Ciner Cd. Hopa/Artvin
Pide yemek istemiyorsanız Hopa İskelesi’nin hemen yanındaki Atapark’ta, manzaraya karşı yorgunluk atabilirsiniz. Artvinliler burada hamsi tava, mezgit ve laz böreği tercih ediyorlar.
‘’Hopa’dan sonra istikamet Arhavi.
Görülecek yerler Çifte Köprü, Mençuna Şelalesi, Sırt Yaylası…’’
Hopa’da gezintimiz bittikten ve pidelerimiz yedikten sonraki rotamızı 24 km kadar ileride yer alan Arhavi’ye çeviriyoruz. Karadeniz kıyısında şirin bir ilçe Arhavi. Limanı da görülmeye değer. Arhavi’ye vardıktan sonra ilk olarak Çifteköprü’den geçerek Mençuna Şelalesi’ne ulaşıyoruz. İkisi arasındaki mesafe ise 5 km.
Arhavi’nin Ortacalar Köy’ü yakınlarında yer alan ve 18.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi ‘’Çifte Köprü’’ Arılı ile Küçükköy yol ayrımında karşınıza çıkan ve birbirine tıpatıp benzeyen sivri kemerli iki köprüden ve o iki köprü de birer gözden oluşuyor. Tamamen kesme taştan yapılmış bu köprülerin toplam uzunluğu 80 metre. Harcında kireç ve yumurta akı kullanılmış olan köprülerin Karadeniz’in tüm şiddetli doğa şartlarına rağmen yüz yıllardır dimdik ayakta durmayı başarabiliyor olması mimari yönden başarısını ortaya koyuyor olsa gerek. (Artvin şehir merkezine 97 km, Hopa’ya 24 km)
Çifte Köprü’yü fotoğrafladıktan sonra hemen arabamıza binip Artvin’in Arhavi ilçesi Kamilet Vadisi’nde bulunan ve Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesi olan ‘’Mençuna Şelalesi’’ne doğru yol alıyoruz. Arabayla belli bir yere kadar gidebiliyorsunuz. Sonrasında doğanın içinde yarım saatlik meşakkatli ve dik bir yürüyüş yolu sizi bekliyor ama buna değiyor. Yüksekliği 100 metre olan bu heybetli şelaleye ulaştığınızda muazzam bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Hem de laf aramızda Hopa’da yenen pideleri eritip bir sonraki destinasyon olan Borçka’da benekli alabalık yemek için yer açmış oluyorsunuz. Şelalenin döküldüğü yerde doğal bir gölde oluşmuş, içinde kırmızı alabalık yaşıyor. Yaz aylarında giderseniz burada yüzerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Mayonuzu yanınıza almanızı unutmayın!
Mençuna şelalesi vadiden akarak Kamilet Dere’sine dökülüyor.
Mençuna Şelalesi Artvin Şehir merkezine 99 km, Hopa’ya 28 km, Çifte Köprü’ye 4 km. uzaklıkta yer alıyor.
Mençuna Şelalesi’ne giden yolun başında yer alan ufak çay bahçesinde nefis bir Karadeniz çayı için ve Musa Dayı’ya benden selam söyleyin. Artvin’de tertemiz dağ suyu ile yapılan çayın tadı bir başka güzel oluyor.
Arhavi’de ‘’Sırt Yaylası’’na çıkabilirsiniz.
Arhavi’de alabalık yemek isteyenler için de Aşağı Şahinler Köyü’nde tamamen yöresel lezzetlerin sunulduğu Umca Alabalık Restaurant’ı veya Yolgeçen Köyü’nde doğanın içinde çardaklardan oluşturulmuş bir mekan olan ‘’Lome Alabalık Çiftliği’’ni öneriyorum. Artvin merkeze 89 km uzaklıkta bulunan Lome, şehrin gizli hazinelerinden biri. Yemyeşil bir ormanın içinde, dere kenarında bulunan mekânın alabalığı, muhlaması, buğulama balıkları ve ızgara etleri kadar kahvaltısı da meşhur. Mençuna Şelalesi’ne 17 km. Şelaleden sonra burada yemek yenebilir.
‘’Arhavi’den sonraki istikamet Çoruh Nehri kıyısındaki Borçka ilçesi… Alabalık yenecek ve meşhur Karagöl görülecek’’
Artvin demek lezzetli Karadeniz yemekleri demek, mısır ekmeği demek, kara lahana sarması, hamsili pilav, turşu kavurması, muhlama, pide, laz böreği ve balık demek! Özellikle de benekli alabalık demek! O zaman hiç olur mu yememek?
Biz yemeğimizi Borçka’da yiyeceğiz çünkü Mençuna Şelalesi’nden sonraki rotamız 50 km mesafedeki Boçka ilçesi. Mavi Ay Alabalık Üretim Ve Dinlenme Tesisleri’in İskorpit tavası, alabalığı, muhlaması ve mısır ekmeği çok ünlü. O yüzden burayı seçiyoruz.
Adres: Çifteköprü Köyü/Borçka/Artvin, Türkiye
Yemeğimizi yedikten sonra istikamet Artvin’in en can alıcı manzarasına sahip olan ‘’Karagöl’’. Şunu bilmekte fayda var: Artvin’de iki tane Karagöl var. Biri Borçka Karagöl, biri Şavşat Karagöl. Hangisinin daha güzel olduğuna karar vermek için ikisini de görmek şart.
Çoruh Nehri kıyısında şirin bir yerleşim yeri olan Borçka’da Rus’lardan kalma ahşap evler doğayla müthiş bir uyum sağlıyor. Macahel Türkiye’nin bittiği yer olan Gürcistan sınırındaki saklı cennet ‘’Macahel (Camili) köyü’’, Macahel’deki ‘’Gorgit Yaylası’’, ‘’Klaskur Yaylası’’, ‘’Muratla Barajı’’, Karagöl ve Karçal Dağları eteklerinde bulunan ‘’Yıldız Gölü’’ bu ilçenin en güzel doğa görüntülerini yansıtıyor. Borçka aynı zamanda karakovan balı ile meşhur. Almadan dönmeyin!
Borçka Aralık Köyü yakınlarında bulunan ve 20. yüzyılın başında, bir heyelan sonucu oluşan ‘’Karagöl’’ Artvin şehir merkezine 57 km, Hopa’ya 63 km, Borçka’ya 25 km uzaklıkta bulunuyor. Klaskur Yaylası’nın güzelliğine güzellik katan Karagöl, 2002 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmış. Arabayla göl civarına rahatlıkla gidilebiliyor. 50bin metrekare alana yayılan, dağların eteklerinde, çam ağaçlarının arasında muazzam bir görüntü sergileyen Karagöl’de alabalık da yaşıyor. Burada sandalla gezmek ve manzarayı izleyip herşeyi unutmak yada piknik yapmak çok güzel olacak!
Artvin’de gezilecek 8 ilçenin her biri ayrı doğa güzelliklerine sahip olmakla beraber birbirlerine çok yakın sayılmazlar. O yüzden konaklama açısından ilçelerde günübirlik yerler seçmenizi öneriyorum. Biz birinci günümüzü Borçka’da bitireceğimiz için ilk gecemizi Borçka’da geçiriyoruz.
Borçka’da konaklama ve yemek:
Boçka’da kalınabilecek en güzel yerlerden biri Lamazi Pansiyon. Boçka’nın meşhur Karagöl’üne giderken yol üstünde (12 km kala) bulunuyor. Size evinizde gibi hissettiren, doğanın içinde, hoş bir manzaraya sahip olan18 odalı, tertemiz bir aile işletmesi. Nezih ve güzel. Sahibi Gökhan Bey oldukça ilgili. Sabah kahvaltıları göz doyurucu ve çok lezzetli. (Kuymakları ve reçelleri nefis)
Oda fiyatları kişi başı 100 TL.
Lamazi Pansiyon huzurlu bir gece geçirebileceğiniz mütevazı ve temiz bir işletme.
La Pera Pansiyon, Klaskur Adaş Dağ Evi, Meroli Pansiyon, Bilge Hotel, Sarp Hotel, Cihan Otel de konaklamak için ideal adresler.
Tema Konuk Evi: Macahel yani Camili Köyü’ndeki Tema Konuk Evi’nde hem konaklayabiliyor hem de Gürcü-Artvin mutfağından geleneksel lezzetleri tadabiliyorsunuz.
Meroli Ev Pansiyon & Yöresel Tatlar: Karagöl’ün 8-10 kilometre yakınında, ev yemekleri yapan bir işletme. Karalahana sarması çok seviliyor.
Keyf-i Ziyafet: Ev yemekleri yapan bir işletme, her şeyi çok güzel ama özellikle sütlaçı bir harika! Maradit Caddesi No:6 Borçka
‘’Sabah kahvaltısından sonra rotamız Macahel; Türkiye’nin bittiği yer!’’
Macahel eşsiz bir doğaya, zengin biyolojik çeşitliliğe, önemli kültürel ve tarihi değerlere sahip. Öyle ki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (Unesco) tarafından koruma altına alınan Türkiye’deki tek biyosfer rezerv alanı burasıdır. Bu alanların temel amacı doğal kaynakların korunmasına yönelik sistemler ve modeller geliştirmek ve biyosfer rezervlerin içinde veya çevresinde yaşayan halk için sosyo-ekonomik alternatifler ve fırsatlar yaratmaktır.
‘’Camili halkı, korunan alanın kendi mevcudiyetlerinin devamı için gerekli olduğunun farkında. Bu yüzden alanın sahip olduğu doğal kaynakların ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına yönelik eylemlerin gerçekleştirilmesine yardımcı oluyorlar. Bu sayede hem doğanın korunması hem de sosyal ve ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesi mümkün oluyor. Doğayı tahrip etmeden gerçekleştirilen arıcılık, bal üretimi, pansiyonculuk, rehberlik hizmetleri, organik tarım uygulamaları, geleneksel yemek ürünleri gibi faaliyetler yörede yaşayan insanlara alternatif gelir kaynakları yaratmış ve aynı zamanda Camili Bölgesi’ndeki biyolojik çeşitliliğin olduğu gibi korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamış.’’
alıntıdır.
‘’Maral Şelalesi’’ (Borçka Karagöl’e 40 km), Macahel bölgesinde bulunan, 1700 metre yüksekliğe sahip olan Gorgit Yaylası (Borçka Karagöl’e 45 km uzaklıkta) görülmeye değer. Burada Tema Konuk Evi’nde yöresel yemekler yiyebilirsiniz. (Maral Şelalesi – şehir merkezi 90 km.)
Borçka ilçesine bağlı ‘’Beyazsu Yaylası’’ Borçka ilçe merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta yer alıyor.
‘’Macahel’den sonra istikamet Şavşat’a giderken yol üzerindeki Murgul’da Delikli Şelale, sonra Şavşat Karagöl…’’
Cehennem Deresi Kanyonu
1.3 kilometrekarelik minik bir ilçe olan Şavşat Gürcüce’de siyah orman anlamına geliyor. Akarsu bakımından zengin olmakla beraber İlçede çok sayıda buzul gölü bulunuyor. Göllerin en büyüğü Karagöl dağlarında bulunan ve bu dağa kendi adını veren ‘’Karagöl’dür. Bol miktarda alabalık bulunan gölden sulama amaçlı olarak yaralanılır. Pınarlı köyü yakınlarında ‘’Balık Gölü’’, Şavşat’a bağlı Kayadibi Köyündeki ‘’Arsiyan Yayla’sında’’ ise Kız Gölü, Boğa Gölü ve Koyun Gölü gibi doğal güzellikler bulunur.
Şavşat’ta Yemek Yerleri:
Laşet Alabalık Tesisi: Şavşat Karagöl Milli Parkı sınırındaki Laşet, aslında hem restoran hem de motel olarak işletilen bir yer. Kendi balık çiftliğinde yetiştirdiği ve güveçte tereyağında sunduğu kırmızı benekli alabalıkla ünlü. Döneri de meşhur ama öğlene kadar bitiyor. Dere kenarında, yeşillikler içinde bir yer.
Şavşat Evi: Yavuzköy’de yöresel yemekleri tatmak için uğrayabileceğiniz geleneksel mimaride bir ahşap konak. Peynir eritmesi, silor ve açma ketesi süper. Kahvaltı için de iyi bir seçenek.
Şavşat Karadeniz Pide Salonu: Artvinli Evde Yoklar’a göre pideleri güzelmiş ama ondan da öte tam bir doğa gönüllüsü İbrahim Özbek’le muhabbet etmeniz tavsiye ediliyor.
2. gece Sıla Pansiyon’da kalıyoruz.
Sıla Ev Pansiyonu, 2012 yılında Artvin/Şavşat Meşeli Köyünde inşaa edilmiş olan tamamen ahşap bir yapı. Pansiyonda 6 tane oda var. Odalarda 24 saat sıcak su, TV, Wireless, duşakabin ve wc bulunuyor. Odalarda 1’er adet çift kişilik yatak 2’şer adette tek kişilik yatak bulunuyor.ve bu odalar küçük odun kuzinesiyle ısıtılıyor. Oda kahvaltı şeklinde hizmet veren pansiyonda oda fiyatları 150 – 200 TL arasında değişiyor. Doğanın içinde mis gibi bir atmosfere sahip olan Sıla Pansiyon. Karagöl’e çok yakın bir mesafede bulunuyor.
Sabah erkenden Meşeli Kışla Yaylası’na gidip döndükten sonra Sıla Pansiyon’da bu gördüğünüz enerji yüklü kahvaltıyı ettik. Masadakiler: Armut pekmezi, kuşburnu reçeli, kızılcık ezmesi, kahvaltılık acılı, peynir eritmesi, köy yumurtası, bahçeden toplanmış domates biber salata, köy ekmeği ve zülbiyet dedikleri tereyağlı dut pekmezi. Sıla pansiyonun sahipleri Cihat Bey ve eşi Filiz hanım burayı 4 yıldır işletiyorlar. Kahvaltıda yediğimiz tüm yöresel lezzetler Filiz Hanım’ın el emeği ve gercekten çok lezzetli. Şavşat Karagöl’e 2 km mesafede bulunan pansiyona ulaşım da çok rahat.
‘’Ardanuç İlçesi’ne yolculuk, istikamet Cehennem Deresi Kanyonu…’’
Artvin’in Ardanuç ilçesi sınırları içinde bulunan ‘’Cehennem Deresi Kanyonu’’ Dünya’nın sayılı kanyonlarından biri. Artvin – Ardanuç karayolu üzerindeki kanyon Hopa’ya 90 km, Artvin şehir merkezine 31 km uzaklıkta bulunuyor. Girişi dar, kayalıkları sarp ve yüksek, geniş alana geldiğinizde büyüleniyorsunuz. İlginç mağara oluşumları var. Harika fotoğraflar veren bir yer mutlaka uğramalısınız.
(Şavşat Karagöl – Cehennem Deresi arası mesafe 64 km.)
‘’Artvin Merkez’e doğru yolculuk…’’
Merkezde Yemek
Bizim gibi önce yemek sonra gezmek diyenlerdenseniz! Şehrin en şık mekânlarından biri olan Artvin merkezdeki Joven Cafe & Bistro, yöresel lezzetlerden oluşan serpme kahvaltısını, kahvesi ve tatlılarıyla ideal bir adres olacaktır.
Artvin’in merkezi yüksek dağlara oyulmuş olduğu için dolambaçlı ve virajlı bir yoldan merkeze ulaşıyorsunuz. Merkez iki paralel caddeden oluşuyor. Artvin’de hiç düz yol olmadığından ve genelde dağlar arasındaki kah toprak kah asfalt kah taş yollardan gitmek durumunda olduğunuzdan arabanızın cip veya yüksek bir araba olması lazım.
Artvin’i tepeden gören ve Türkiye’nin en büyük Atatürk anıtının bulunduğu yer olan ‘’Atatepe’’ Artvin şehir merkezine 4 km mesafede yer alıyor. 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak yapılan 22 metre yüksekliğindeki heykel Atatürk’ün Dumlupınar’daki meşhur düşünen pozunu tasvir ediyor. İnsanın gerçekten tüylerini diken diken ediyor. Görülmesi şart!
Artvin şehir merkezinde Çoruh Nehri üzerinde bulunan köprünün hemen karşısında yer alan ‘’Artvin (Livane) Kalesi’’ 10. Yüzyılda Bağratlı Krallığı tarafından yapılmış. Yüksek kulesi ile dikkat çeker. Günümüze sağlam olarak ulaşan kalenin içinde su sarnıcı ve küçük bir şapel bulunuyor.
‘’Çoruh Zipline’’
Çoruh Nehri baraj gölü üzerinde yüksek bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanmış çelik halat vasıtasıyla ve emniyet kemeri takarak, kişinin kendi ağırlığı ve yerçekimi yardımıyla kayma işi olan zipline bağlantısı, 385 metre gidiş, 385 metre geliş olarak inşa edilmiş. Heyecanlı ve farklı bir macera! Artvin’de muhakkak yapılmalı. Artvin merkezine 16 km uzaklıkta yer alıyor.
Artvin şehir merkezine 10 km uzaklıktaki ‘’Hatila Vadisi Milli Parkı’’nda yer alan 490 metre rakımdaki Türkiye’nin en yüksek Camdan Seyir Terası dağların arasından muhteşem bir manzara izlemenize olanak sağlıyor. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan vadide; Hatila Deresi olmak üzere çok sayıda büyük ve küçük dereler, kayaçlar, endemik bitkiler ve akarsu şelalesi bulunuyor.
Boğa güreşlerinin yapıldığı yer olmasıyla meşhur olan ve yeşilin her tonuna hakim ormanlarla çevrili ‘’Kafkasör Yaylası’’ Artvin şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Yaylada Cıskaro, Yalnızhasan ve Acısu olarak adlandırılan şifalı sular yer alıyor. Burada her türlü alt yapı hizmeti yapılmış ve Belediye tarafından bungalov tarzı konaklama yerleri oluşturulmuş. Artvin il merkezinden belediye otobüsleri ile rahatlıkla ulaşılıyor. Her yıl haziran ayının ikinci haftasında burada düzenlenen bir festival var. Bu festivalde müzik şölenleri, folklor gösterileri, boğa ve karakucak güreşleri yapılıyor.
3. gece konaklamayı Kafkasör’deki Koliva Otel’de yapıyoruz. Artvin Merkez’e 8 km. mesafede bulunuyor.
Artvin’e kışın gelirseniz kayak yapmak için gidebileceğiniz ‘’Atabarı Kayak Merkezi’’ Artvin il merkezine 17 km uzaklıkta bulunuyor. Kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve her seviyeye uygun pistler bulunuyor.
Yakın Kaçamaklar: Rize Bölgesi
Artvin Rize’ye sadece 98 km uzaklıktadır. Artvin’e kadar gitmişken eğer vaktiniz varsa Rize’yi de görmenizi öneririm. Özellikle Çamlıhemşin, Palovit Şelalesi, Gito, Pokut ve Ayder Yaylaları, Arılı Deresi gibi doğa harikası yerleri de listenize ekleyin derim.
Rize Ayder Yaylası Arhavi’ye 66 km
Rize Pokut Yaylası Arhavi’ye 77 km
Fırtına Deresi Pokut Yayla’sına 2.5 km
Gito Yaylası Arhavi’ye 90 km, Fırtına Deres’sine 33 km
Çamlıhemşin (Çat Vadisi & Şenyuva) Arhavi’ye 90 km, Gito Yayla’sına 23 km
İspir Yedigöller / Erzurum – Rize Sınırı
Rize – Erzurum sınırındaki, Ovit Dağı ve Kaçkar Dağları arasında kalan İspir Yedigöller’in 3.100 metredeki manzarası, onca yokuşlu virajlı ve toprak yolu tepmeye değer. Mor Yayla, irili ufaklı tepelerin arka fonunda 7 gölü birden kuşbakışı görebileceğiniz ideal nokta.
İster Rize ister Artvin isterseniz de Erzurum yönünden yola çıkın Mor Yayla tabelasından saptığınızda yol sizi otomatikman götürüyor.
Artvin Merkez’e 147 km, Yusufeli’ne 83 km uzaklıkta bulunuyor.
Palovit Şelalesi
Arılı Deresi Rize
Artvin Videosu: