Şehirler

Dubai’de Yapılacaklar: Lüks ve Şatafatın Başkenti

Bana göre Dubai çölün içindeki küçük bir New York sanki, denize kıyısı alan bir New York tabi…

24 – 29 Nisan 2018 tarihleri arasında Dubai’ye gittim. Dubai’nin en güzel zamanı bu zamanlar diyebilirim. Mayısın ortasında artık yoğun yaz sıcakları başlıyormuş. Dubai’de her yeri gezebilmek ve şehrin mekanlarını keşfedebilmek için 2 hafta ancak yeter, bizim az vaktimiz olduğu için belli başlı yerlerini gezdik. Sizlere de Dubai’de görülmesi gereken belli başlı yerlerden bahsedeceğim.

Öncelikle; Birleşik Arap Emirlikleri yedi emirlikten oluşuyor. Ülkenin başkent Abu Dhabi’den sonra ikinci büyük emirliği olan Dubai; Orta Doğu Arap yarımadasının doğusunda Basra körfezinde yer alıyor. Türkiye’den uçakla 4 saatte ulaşabiliyorsunuz. Emirates, THY ve Fly Dubai’nin İstanbul’da Dubai’ye her gün uçuşları olmakla beraber vize alınması gerekiyor. Fly Dubai’yi tercih ettiğinizde farklı bir terminale iniyorsunuz. Bu terminalin olduğu kısım da şehrin yoğun trafiğine maruz kalıyor. Tercihen Thy veya Emirates’i kullanmanızı öneririm. Bir de Fly Dubai ile uçtuğunuzda yiyecek ve içeceklere ekstra para ödüyorsunuz aklınızda bulunsun.

3.03 milyonluk nüfusun az bir bölümü (%17) yerel halktan (Emirati deniyor) geri kalanı ağırlıklı olarak Asyalılardan (Hint, Pakistan, Bangladeş, Filipinli) oluşuyor. Uluslararası şirketlerde Amerika, Almanya, Güney Afrika, Belçika, Ürdün, Lübnan, İngiltere, Fransa ağırlıkta olmak üzere neredeyse tüm dünya ülkelerinden birileri çalışıyor. Dubai’de hatrı sayılır bir Türk nüfusu da mevcut.

Para birimi Dirham (AED) olup Amerikan dolarına sabitlenmiş durumdadır yani bu  ülkede her zaman 1$=3.68 AED değerinde. Suyun benzinden pahalı olduğu da gerçek.

Dubai modern ve farklılıkların hoşgörüyle karşılandığı bir şehir. Kıyafet ve giyim kuşama karışılmadığı gibi alkol konusunda da bilinenin aksine birçok otel ve barda alkollü içki bulunuyor ama halka açık mekanlarda içki satılmıyor. Tabi bu kurallar sadece Dubai’de geçerli, eğer emirlik değiştirirseniz örneğin hemen yakınındaki Sharjah’a giderseniz işler değişiyor.

Türkiye’den 1 saat ileride olan Dubai deniz tatili için çok idealdir, keyifle tatil yapmak için en iyi mevsimlerse Ekim-Kasım ve Mart-Nisan aylarıdır.

Dubai’de hafta sonu tatili cuma ve cumartesidir. Taksiler fazla pahalı değil ama benzin fiyatı göz önüne alınırsa çok ucuz da sayılmaz.

DUBAI’DE NEREDE KALINIR?

Eğer Palm tarafında (Palmiye Adası) kalacaksanız Rixos The Palm Dubai marinaya yakın olmak istiyorsanız da Jbr’daki Rixos Premium Dubai’de kalmanızı öneririm. İkisi de harika otellerdi hala etkisindeyim.

Rixos The Palm Dubai @rixosthepalmdubai Basra Körfezi’nin masmavi suları, Dubai Yat Limanı’nın ışıltılı silüeti ve Dubai’nin önemli simge yapılarının panoramik manzarasını sunan çok konseptli lüks bir sahil tesisi. Burada konaklamak gerçekten çok keyifli. Hatta rüya gibi…

Otelde vaha temalı havuz ve çok çeşitli bakımlar yaptırabileceğiniz Rixos Anjana SPA merkezi, 230 oda ve her süitte en az 1 adet deniz manzaralı balkon bulunuyor. Balayı çiftleri için de özellikle öneririm burayı. Hem rahat, hem şık, hem de çok keyifli.. Denizin kenarında olması, geniş güzel odaları en büyük artıları…

Gün boyu açık olan À La Turca Restaurant otelin tam kalbinde yer alıyor. Türk lezzetleri sunan başarılı bir mekan.  Akdeniz esintili L’Olivo ve Ege deniz ürünleri restoranı da ayrı keyifli. Havuz ve plaj kenarındaki iki restoranda gün boyunca çeşitli içeceklerin ve atıştırmaların tadını çıkarabilirsiniz. Akşamları Nargile – Shisha Lounge’ta takılabilirsiniz.

Otelde dalış merkezi de bulunuyor. Aquaventure Waterpark, Rixos The Palm Dubai’ye araçla 8 dakika mesafede. Ayrıca Mall of the Emirates’e günde 4 kez ücretsiz servis var.

 

Bu otelde 3 gece konakladıktan sonra Dubai JBR üzerinde bulunan @rixospremiumdubai ye geçiş yaptık.

Fotoğraflar herşeyi anlatsa da bilirsiniz ben her ince ayrıntıyı sizlerle paylaşmadan geçmem. O zaman başlıyoruz; modern ve büyük bir otel, geniş ve hareketli lobisi, gökdelen devasalığı, ışıltısı bana biraz Las Vegas otellerini anımsattı.

Odalar mis gibi kokuyor, tertemiz, manzara çok güzel, yemekler efsane, özellikle lahmacun favorim. Tüm oda ve süitler hem geniş hem den tabandan tavana pencerelere sahip olduğundan manzara ve yüksekte olmanın yarattığı his sizi uçuruyor. Ses yalıtımı da çok iyi.

Bazı odalar denize ve dünyanın en büyük dönme dolabına, bazılarıysa Dubai gökdelenlerinin ışıltılı silüetine bakıyor. Banyolar geniş, ayrı bir yağmur duşu, ayaklı duş ve Chopard marka banyo malzemeleri var. Tüm gün yemek yiyebildiğiniz Turquoise restoranda otantik Türk yemekleri ve dünya mutfağı büfesi, STK’da ise Amerikan büfe konsepti sunuluyor. Luigia İtalyan restoranları, Black Tap Craft Burgers & amp; Shakes’de sınırsız öğle ve akşam yemeği seçenekleri sunuluyor. Havuzda veya sahilde heyecan yüksek, eğlence gırla, kalite yüksek, kum ince, deniz nefis.. Sahilde su sporları yapabiliyorsunuz. Parti severler için akşamları Inner City Zoo veya Lock, Stock & Barrel gibi mekanlar favori yerlerden.

 

Osmanlı hamamı, Spa merkezi ve muhteşem Körfez manzarası eşliğinde spor yapabilecepiniz bir fitness salonu da bulunuyor (Rixgym) Otelde kuaför ve Rodeo Drive, Via Rodeo, Ocean Drive gibi güzel butikler de var.

Otel Dubai Marina Alışveriş Merkezi, Mall of Emirates ve Şeyh Zayid Yolu gibi şehrin başlıca turistik mekanlarının hemen yakınında olması yönünden avantajlı. Tesiste ücretsiz vale park hizmeti bulunuyor. Otelden Mall of Emirates’e ücretsiz servis var.

DUBAI’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER:

Dubai’yi gezmeye ilk olarak downtown bölgesinden başlayabilirsiniz.

Dünyanın en yüksek binası olan ‘’Burj Khalifa’’ Dubai ‘en’lerin olduğu bir yer. Bina içerisinde kullanılan son teknoloji asansörler, 124 katı sadece 60 saniyede çıkıyor. Burç Halife’nin, ‘at the top’ adında bir de seyir terası var. 124. ve 148. katlara çıkıp Dubai’ye tepeden bakıyorsunuz. Biletlerinizi çok önceden internetten alın çünkü biletler hemen tükeniyor. Beni bu yüksek binalar biraz dalgalandırdı, başım dönmeye başladı o yüzden tepesine çıkmak istemedim ve iyisi mi ben bu binayı Palaca Downtown Hotel’in dış kısmından fotoğraflamayı tercih ettim.

 

Palaca Hotel’in hemen yan kısmında ‘’Souk Al Bahar’’ isimli açık bir çarşı bulunuyor. Güzel ve isim yapmış yabancı restoranların yer aldığı çarşıdan geçip Burç Halife’nin hemen yanında yer alan Dubai Mall’a ulaşabiliyorsunuz. ‘’Dubai Mall’’ toplam kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük alışveriş merkezi. İçinde kaybolmamak büyük başarı. Mall’un dış kısmında yer alan The Dubai Fountain, dünyanın ses ve müzik gösterisinin yapıldığı en büyük çeşmesi. Las Vegas’ın ünlü Bellagio Hotel çeşmesine benzeyen yerde her yarım saatte bir müzik, ses ve ışık gösterisi yapılıyor. Dubai Mall’a gittiğinizde izleyebilirsiniz. Birkaç dakika sürüyor.

The Dubai Mall’un zemin katında yer alan ‘’Dubai Aquarium’’ dünyanın en büyük akvarylarından biri. 140 türde, 33.000 su canlısının ve 300’e yakın köpek balığının yaşadığı bu dev akvaryum, sahip olduğu 10 Milyon litrelik su tankı ile dikkat çekiyor. Akvaryumun ünlü tankını AVM içinde gezerken de görebilirsiniz. Bilet alarak içini de gezebilirsiniz. Dubai Mall’da Amerika’nın sevilen burger zinciri ‘’Five Guys’’ da bulunuyor. Ben Newyork’ta çok yerdim, görür görmez hemen içeri girdim. Yine harikaydı. Tavsiye ederim.

Dubai Mall’dan metroya binip tek yöne bilet alıp (8 dirhem) Emirates Mall’a geçebilirsiniz. Böylesine sıcak bir şehirde kayak yapmak isterseniz şehrin ikinci büyük avm’si olan ‘’Mall of the Emirates’’’in içindeki suni kayak merkezine uğrayabilirsiniz. Ayrıca mall’un içinde ’’Texas De Brasil’’ adında süper bir steak restoranı var. 40 dolara sınırsız et yiyebiliyorsunuz. çok da lezzetli…

 

Emirates Mall’dan sonra taksiyle 15 dakikada Madinat Jumeriah Çarşısı’na gidebilirsiniz.

 

Dubai’nin en güzel yerlerinden biri de ‘’Madinat Jumeirah’’ çarşısı. Şehrin simge yapısı Burj Al Arab’ın hemen yanında yer alıyor. Arap tarzı bir alışveriş merkezi olan Madinat Jumeriah’a akşam gitmenizi öneririm, bizdeki kapalı çarşıya benzeyen iç tasarımdan keyif alabileceğiniz gibi kanallar içerisinde kısa bir gondol/kayık turu yapmak mümkün. Çarşıda genelde turistik hediyelikler, antika eşyalar, el yapımı ürünler bulunuyor. Çarşısının sahile bakan bölümünde birbirinden güzel restoran ve kafeler yer alıyor. Dıştan görüntüsü de çok güzel.

Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olan ve Yelken Otel olarak bildiğimiz ‘’Burj Al Arab’’ Dubai denince akla gelen ilk yapılardan biri. Adeta bu şehrin simgesi.. Otele giderken kıyafet kuralına uymanız gerekiyor. Kadınların çok açık bir kıyafetle girmesi de yasak. Oteli gezmek yerine Jumeirah Beach tarafından fotoğraflamayı kovalamayı tercih ediyorum.. Dubai’nin en güzel sahil kıyısı ise ‘’Jumeirah Beach’’. Konaklamanızı bu kıyıda yada Palm’da yapmanızı tavsiye ederim. İki bölgede de bir Türk zinciri olan Rixos otellerini öneririm.

Madinat Çarşısı ve Burj Al Arab’dan sonra Dubai Marina’ya geçmenizi öneririm. Taksiyle 5-10 dakika sürüyor.

Bu şehir çok sıcak ama akşam saatlerinde, hava biraz daha serinlediğinde ışıltılı bir yürüyüş yapmak için JBR Walk ve Dubai Marina’yı tercih edebilirsiniz. Palmiye Adası’nın biraz ilerisinde yer alan gökdelenler sizi adeta Manhattan’da gibi hissettiriyor. Dünyanın en uzun burgulu gökdeleni de bu bölgede yer alıyor. JBR ya da tam adıyla Jumeirah Beach Residence, birçok mağaza ve restorandan oluşan güzel bir yürüyüş yolu. Buradaki sahilde dev bir açık hava sineması var. Bölgede yürüyüş ve alışveriş yapabilir, güzel restoranlarda da yemek yiyebilirsiniz. Burada gün boyu partileyip denize girebildiğiniz klüpler var. En popüleri olanları ‘’Barasti’’ ve ‘’Zero Gravity’’. Akşam programlarını takip edin iyi dj lere denk gelebilirsiniz. Eğlenceyi seviyorsanız Jumeriah Beach Hotel içinde denizin tam ortasındaki 360’a da gidebilirsiniz.

Dubai Marina, Basra Körfezi kıyı şeridinden 3 km genişletilerek meydana getirilmiş olan yapay kanal etrafında oluşan bir yerleşim alanı ve dünyanın en büyük marinası. içerisinde, 7 Km uzunluğunda yürüyüş parkuru ve bu parkur üzerinde bulunan 300’den fazla alışveriş merkezi, lüks otel zincirleri, 120.000 kişi kapasiteli konaklama amaçlı rezidanslar, villalar, binlerce lüks yatın yanaşabileceği büyüklükte yat limanları bulunuyor.

Macerayı sevenler: Marinada yapılacak en güzel aktivite ise zipline! Ben vaktim olmadığı ve önceden rezervasyon yapamadığım için bu deneyimden eksik kaldım ama siz kalmayın. Dubai Marina’nın üzerinden iple atlayış; mükemmel videolarını gördüm! Bir de sky diving var. Fiyatı 2000 Dirhem ve Dubai’nin o eşsiz palmiyesinin üzerinde süzülüyorsunuz. Marina’daki Princess Tower’dan yani binadan atlayarak yapılan bir sky diving daha var. Onu da araştırın hangisi daha çok hoşunuza gidiyorsa mutlaka deneyimleyin derim.

Dubai’nin bütün fotoğraflarında gördüğünüz olağanüstü bir proje olan palmiye şeklinde suni 3 adadan oluşan Palmiye Adaları’ndan biri PALM JUMEIRAH olarak adlandırılıyor. Dubai kıyı şeridinde, denizin doldurulması ile oluşturulmuş bir kara parçası; 30’a yakın tesisi kapsıyor. Genelde yabancıların yaşadığı lüks villalarla dolu bir yer burası. Palm Jumeirah, uzaydan bile görülebiliyormuş. Bence doğrudur. Atlantis Otel’in içindeki Aquaventure adlı tematik aquapark’ta da vakit geçirebilirsiniz. Buradaki Akvaryumu da görmelisiniz.

Bizi havaalanına götüren şoförümüzden öğrendiğime göre esas ‘’Ras Al Khaima’’ adlı yerde dünyanın en uzun zipline ı varmış. Dağlar üzerinden süzülüyormuşsunuz. Bir dahaki ziyaretimde bunu mutlaka yapacağım.

Daha çok Eminönü ve Kapalıçarşı’ya benzettiğim Deira bölgesi Dubai’nin şehir merkezi. Kısa bir geziyle görmek yeterli.

Dubai’ye gelince illaki bir Çölde Safari deneyimi yapmak şart. Anlaşacağınız acenta sizi saat 3 civarında olduğunuz yerden cipiyle alıp safarinin yapılacağı yere götürüyor. (300-400 Dirhem) Eğer isterseniz önce atv lerin olduğu yerde ekstra para vererek kendiniz sürüş yapabiliyorsunuz. (125-250 dirhem) İstemezseniz şoförünüz kumlarda bata çıka heyecanlı bir safari deneyimi yaşatıyor. Youtube videomda tüm detayları göreceksiniz.

Burj Al Arab ve Jumeirah Beach Hotel arasında yer alan Wild Wadi Waterpark, Dubai’nin ünlü su parklarından biri. Birbirinden güzel havuz ve kaydırakların olduğu parkta, Kuzey Amerika dışındaki en yüksek serbest dalış kaydırağı yer alıyor. Ayrıca sörfe yeni başlayanlar için bir de Wipeout Flo Rider adında özel bir havuz bulunuyor.

 

 

Ünlü çiçek bahçesi ‘’Miracle Garden’’ ve çok sayıda kelebek çeşidini gözlemleyebileceğiniz ‘’Butterfly Garden’’ ve  şehrin ortasına yerleştirilmiş koca bir çerçeve şeklindeki ’’Dubai Frame’’ görülmesi gereken ikonik yerler arasında. Çerçevenin en tepesine çıkıp camın üzerinde yürüyorsunuz ve hem eski Dubai hem de yeni Dubai manzarasını ayaklarınızın altına alıyorsunuz.

Dubai oldukça pahalı bir şehir. Alışveriş açısından da öyle. Buradan kendime bir iphone 8 plus aldım, Türkiye’ye oranla 1500-2000 TL fark etti. souq.com uygulamasından alırsanız daha uygun oluyor, ben öyle yaptım, 10 dirhem fazla ödedim aynı gün otelime geldi.

Belli bir kültürel tarihi ve geçmişi olmadığı için özel bir yemek kültürü de yok Dubai’nin. Yemek için alternatif çok fazla çünkü burada uluslararası mutfakların hepsi mevcut. Özellikle son zamanlarda pek çok Türk markası da burada restoranlarını açmış durumda.

Bazı mekan seçmelerime gelince:

‘’Artisan Dubai’’ İtalyan Mutfağı

Türk Restoranı olan ‘’Rüya’’

Palm’de Brezilya restoranı ‘’Frevo’’

Asya mutfağı ‘’Taipeida’’

Mall of The Emirates’te iyi steak ‘’Texas de Brasil’’

Marina Adress’teki ‘’Shades’’de Tbone

Armani Prive

Bagatelle

Perla

Cavalli Club

Buddha Bar

Cove Beach

Jetta Lounge

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir