Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü’ nün aşağısında ve Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan Assos deniz kenarında bulunan antik bir kenttir. Karşısında Midilli Adası arzı endam eder. Assos Kenti tarihte Edremit körfezinin en önemli limanıymış. Roma ve Hellenistik dönemde de ticaret ve kültür merkezi olarak kullanılmış. Bugün ise ünlü bir tatil beldesi. Dünyada havadaki oksijen oranının en yoğun olduğu yerlerden biri olan Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan Behramkale yani bugünkü adıyla Assos; tarihi, doğası, buz gibi denizi, plajlarıyla Kuzey Ege’nin en güzel tatil beldesidir.
Bir volkanın eteğinde, andezit kayalıkları üzerine kurulmuş olan kent taze balığı ve kalamarıyla ünlüdür. Ünlü filozof Aristo’nun burada evlenmesine neden olacak kadar da güzel bir cennet gibidir.
Assos’ta yaşayan halk bugün turizm, zeytincilik ve şarap üretimi ile geçimini sağlıyor.
Kaz Dağları’nın eteklerindeki konumu, bol oksijenli tertemiz havası, havasındaki taze kekik kokuları, mavinin her tonunu barındıran denizi, yemyeşil doğası ve tarihi zenginlikleri ile özel bir tatil yeridir.
Asos’ta Nereler Görülmelidir?
Antik Çağ’ın en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Assos’un simgesi haline gelen Athena Tapınağı’nı, içerisinde Athena Tapınağıyla beraber agora, meclis, nekropol, stoa, gymnasium ve tiyatroyu da barındıran Antik Kent’i, limanı, Sivrice Koyunu, Yeşilyurt Köyü’nü, Behramkale Köyü’nü, her daim esen imbat rüzgarı ve muhteşem Midilli Adası manzarasıyla Kadırga Koyu’nu, 14. yy da Tuzla Çayı üzerinde kurulan Behramkale Köprüsü’nü, 1. Murat döneminde inşa edilen ve antik kentin tepesine kurulan Hüdavendigar Camii’ni muhakkak görmelisiniz.
Ben Assos’a gelir gelmez Antik Liman’da yol yorgunluğumu attım, denizin kenarında kahvaltı etmek çok keyifliydi. Assos Hotel’in açık büfe kahvaltısı var. 2 kişi 60 TL. Antik liman’da kahvaltı edebileceğiniz veya balık yiyebileceğiniz en iyi yer Assos Behram Otel bana göre.. 17 odalı eski bir taş butik otel. Deniz kenarı ayrı, terası ayrı güzel. Kahvaltı: kişi başı 25 TL
Nerede Yüzülür?
Denize girmek için Assos’un kuzeyinde ve güneyinde çok sayıda koy bulunuyor. Denize girebileceğiniz yerler:
Plajı büyük taşlardan oluşan ve tahta iskelelerden denize girilen Assos Limanı.
Uzun sahili ve çok sayıda konaklama tesisi ile Assos civarında tatil için en çok tercih edilen yer olan ünlü Kadırga Plajı. Assos’dan Küçükkuyu yönüne doğru giderken karşınıza çıkacak ilk koydur burası.
Assos-Küçükkuyu arasında sahil genelde taşlık. Zeytin ağaçlarıyla dolu tepeleri seyrederek denize girmek keyifli.
Assos’dan Babakale yönüne doğru giderken sırasıyla Yeşil Liman, Koruoba Sahili, ‘’Sivrice’’ ve ‘’Sokakağzı’’ denize girebileceğiniz diğer güzel koylar.
Asos’a Nasıl Gidilir?
Uçak ile: İstanbul’dan THY ile Çanakkale’ye veya Borajet ile Edremit’e uçabilir, Assos’a aktarmalı minübüsler ya da taksi ile ulaşabilirsiniz. Assos – Edremit arası 60 km, Assos – Çanakkale arası 90 km.
Araba ile: İstanbul’dan Assos’a arabayla gitmek için Çanakkale Boğazı’nı geçmek gerekiyor. Bunun için farklı noktalardan feribota binerek karşıya geçebilirsiniz.
Gelibolu – Lapseki (20 dak)
Eceabat – Çanakkale (15 dak)
Kilitbahir – Çanakkale (7 dak)
Gestaş’ın Çanakkale Boğazı’nda düzenlediği sefer saatleri için tıkayın : www.gestasdenizulasim.com.tr
Karşıya geçtikten sonra Ezine-Ayvacık üzerinden Assos’a yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz.
Arabayla İstanbul – Assos 6 saat, İzmir-Assos 3 saat sürüyor.
Daha az araba kullanmak isteyenler İstanbul – Bandırma arası hızlı feribotu tercih edebilirler. Feribottan indikten sonra sırasıyla Bandırma – Balıkesir – Edremit – Akçay – Altınoluk – Küçükkuyu rotası izlenerek Assos’a 2-3 saatte ulaşılabilir.
Otobüs ile: Büyükşehirlerden Assos’a direk otobüs seferleri bulunmuyor. Çanakkale Truva, Kamil Koç veya Metro otobüsleriyle Ayvacık, Küçükkuyu ya da Altınoluk’a ulaştıktan sonra Assos’a saat başı kalkan minübüslerle ya da taksi ile ulaşabilirsiniz.
Eğer en az 2 kişi veya daha kalabalıksanız arabayı tercih etmenizi öneririm. Hem başka yerlere geçmenizde, hem de civarı dolaşmanızda rahatlık olur, hem de daha ekonomik olur.
Nerede Konaklanır?
Assos ve Sokakağzı denilen bölgede, Behramkale’de çok sayıda ve farklı kategorilerde konaklama tesisleri görebilirsiniz. Size birkaç otel önerisinde bulunacağım. Çok memnun kaldım. Liman bölgesinde kalmak isterseniz daha önce kahvaltı ettiğim ve balık yediğim yer olarak anlattığım Behram Oteli tercih edebilirsiniz.
Assos Barbarossa Hotel:
Assos Kadırga mevkiinde olan Barbarossa Hotel eşiniz, dostunuz ve ailenizle birlikte dinlenebileceğiniz, hoşça vakit geçirebileceğiniz şık bir tesis.
Barbarossa Hotel mavi bayrak ödülü alan Kadırga Koyu’nun en güzel yerinde konumlanmış olduğundan denizi çok temiz ve berrak. Denizin içindeyken, Assos’un kendine has bitki örtüsüyle bezenmiş dağ manzarasına karşı yüzmekten çok büyük keyif alıyorsunuz.
Denizcilik Tarihi ile ilgili bir açık hava müzesine sahip. Orijinallerine sadık kalarak tasarlanmış kadırgalar, toplar, çıpalar, amforalar ve onlarca obje, otelin açık alanlarında, açıklamaları ile birlikte sergileniyor. Özellikle çocuklarınızın Denizcilik Tarihi ile iç içe bir şekilde hem eğlenip hem de eğitici bilgiler ile beslenebileceği Butik temalı bir otel olma özelliğiyle fark yaratıyor.
36 Superior Oda, 18 Aile Odası, 8 Deluxe Oda, 1 Engellilere Özel Oda, 1 Balayı Odası ile toplam 64 odaya sahip. Bununla beraber 2 restaurant, 2 bar, çocuk ve yetişkin havuzları, kendine ait plajı ve iskelesi, çocuklar için geniş oyun alanları ve parkları bulunuyor.
Çocuklar için özel tasarlanmış oyun alanları, aktiviteler ile özellikle çocuklu aileler için ideal bir butik otel konsepti yaratılmış. Türkiye’de pek örneği yoktur bunun.
Havası da çok güzel. Nem oranı düşük. Akşamüstü başlayan ve sıcaktan bunalmanızı engelleyen hafif imbat esintisi de ferahlatıyor.
Superior Oda Fiyatı: 500 – 550 TL – Kurban Bayramı’nda 700 TL
Deluxe Oda Fiyatı: 600 – 650 TL – Kurban Bayramı’nda 800 TL
Aile Odası Fiyatı (ebeveynler ve çocuklara ait olmak üzere iki odadan oluşuyor): 700 -750 TL Kurban Bayramı’nda 900 TL
Assos Dionysos Hotel – Aşk ve Şarap Tanrısı Dionysos’un Evi
“Şehirden kaçmak, doğa ile iç içe sakin bir tatil keyfini yaşamak için aşk ve şarap tanrısı DIONYSOS’un evi sizi bekliyor…” dediler biz de gittik…
Şimdi size oteli anlatayım:
Antik Yunan Şarap ve Aşk Tanrısı ‘’DIONYSOS’’ teması ile dekore edilmiş, birbirinden tatlı ve farklı 8 deluxe odadan oluşan baş döndürücü güzellikte butik bir otel burası. Toplam 78,000 m2 alanda kurulu olan Dionysos Hotel Kıyı Ege’nin en güzel bölgelerinde biri olan Assos’ta, Sivrice ve Sokakağzı Koylarının birleştiği yerde konumlanıyor. Yunanistan’ın Midilli Adası manzarasına sahip. Bina, bölgenin taşı olan andezit taşından yapılma hoş ve değişik bir yapı. Etrafında başka bir bina yok. Tema Dionysos adından anlaşılacağı üzre şarap ve aşk!
Not: Otele güzellik veren andezit taşını anlatayım: Assos’da evler yüzyıllardan beri, yöreden çıkan andezit taşından yapılıyor. Bu taş pembe rengi ve sağlam yapısıyla dikkat çekiyor. Köy, volkanik bir tepe üzerine kurulu olduğu için ‘andezit’ taşı etrafta bolca bulunuyor.
Yıl boyunca açık olan ve oda kahvaltı hizmet veren bu tatlı butik otelin hemen önünde çok güzel bir iskelesi var. Otel denize sıfır konumda bulunuyor.
Sırtınızı Kaz dağlarına dayayın, yüzünüzü Midilli Adası’na dönün ve bedeninizi Asos’un masmavi berrak sularına bırakın. Başka hiç birşey düşünmeden kendinize yepyeni bir sayfa açın.
Sabahları Midilli adası ve deniz manzarası eşliğinde yöresel ürünlerle zenginleştirilmiş serpme kahvaltı çok keyifli oluyor. Öğle yemeklerinde snack menü ile iskelede servis veriliyor. Akşamları A’la Carte Restoranda gün batımını eşliğinde yemek ve zengin şarap seçenekleri mevcut. Kendine ait tatlı bir şarap mahzenleri var. Türkiye ve bilhassa Ege bölgesi başta olmak üzere dünyanın her yerinden ilginç şaraplar toplamışlar.
Odalarda minibar, emanet kasası, telefon, klima, saç kurutma makinesi, buklet malzemeleri, tuvalet, banyo, terlik, uydu kanalları, lcd tv, elektrikli su ısıtıcı, gardırop ve wifi mevcut.
Çanakkale havaalanına 110 km, Edremit havaalanına yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunuyor.
Evcil hayvan kabul edilmiyor.
Oda Fiyatı: 600 TL – Kurban Bayramı’nda 900 TL
Assos Zeytinhan Hotel:
Bu sezon açılmış yepyeni bir otel. Oda kahvaltı konseptinde hizmet veriyor. 22 odalı, yemyeşil bahçeli, nefis dekore edilmiş, denize sıfır ve keyifli bir yer. Kendine ait özel plajı var.
Zeytin Han Otelin lezzetli bir Alakart restoranı da var. Kahvaltısına bayılırsınız, hakikaten çok lezzetli. Hele menemeni harikaydı.
Kahvaltı kişi başı 35 TL
Sivrice Koyu’nda yer alıyor. Sokak Ağzı’na çok yakın bir konumda.
Oda Fiyatları:
4 oda tipi var.
Standart oda: 400 TL
Aile Odası: 700 TL (1+1 şeklinde 4 kişi kalabilir)
Deluxe Oda: 500 TL
Corner Suite (jakuzili tek oda): 600 TL
Assos turunu bitirdikten sonra Cunda’ya geçebilirsiniz. Cunda deneyimlerimle bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Ben yola çıkıyorum.