Bu güzelim çağla mevsiminde Gastronomi ve kültür şehri, Güneydoğu’nun incisi Gaziantep’teydim. Bu şehire gitmeden iki kere düşünmelisiniz. Niye mi? Yemekten patlasanız da yedirmeye devam ediyor bu gözünü sevdiğimin Anteplileri. ‘’İkram geri çevrilmez’’ diyorlar, can evinden vuruyorlar. Yedikçe yiyor birkaç kilo alıp öyle dönüyorsunuz. Elbetteki buna değiyor…
Gaziantep ile ilgili genel bir bilgi verecek olursam kısaca:
UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına giren, Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve lezzet açısından en gelişmiş şehri Gaziantep Türkiye’nin ve dünyanın halen yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Düşünün Türkiye’nin en büyük sanayi sitesi de Gaziantep’te bulunur. Halı, pamuk ve akrilik iplik, irmik, un, makarna, gıda maddeleri, bitkisel yağ, plastik, deri ve deterjan üretimi en önemli sanayi dallarıdır. Çarşısı, Gaziantep Kalesi, baklavası, Antep fıstığı, kendine özgü motifleri olan kilimleri, bakır ürünleri, hanımların hemen her evde yaptığı Antep işi dantel ve örgü gibi el işleri çok meşhurdur. Dericilik, bakırcılık, yemenicilik, kilimcilik, el işlemeciliği ve kuyumculuk da el sanatları açısından en yaygın olanlarıdır. Buralara kadar gelmişken İstanbul’a oranla hayli ucuz olan bakır tencerelerden alabilirsiniz. Çarşıda bakır kalaylamasını izlemek ayrı bir zevk.
En çok yemek çeşidi ile Türkiye’de birinci sırada olan Gaziantep’in zengin mutfağı 512 çeşit yemeği kapsar.
Patlıcan, Soğan, Simit, Yeni Dünya, Altı Ezmeli, Ekşi Taraklı, Kuşbaşı, Cğırtlak gibi en bilindik kebaplarının ve türlü türlü et yemeklerinin yanı sıra Arap köftesi, Alaca Çorba, Küşleme, Şiveydiz, Yuvarlama, Lahmacun, Çağla Aşı, Doğrama, Firik Pilavı, Beyti, Börk Aşı, Erik Tavası, Baklava, Katmer, Beyran gibi ağız sulandıran bu yemekler Gaziantep mutfağına özgü önde gelen sadece bir kaç kalemdir. Kahvaltıya katmerle başlayan bu milletin günün kalanında yediklerini saymakla bitmez.
Şimdi Turumuza başlayabiliriz…
Antep’in yöresel kahvaltısında beyran, mercimek çorbası, kasap sucuklu sahanda yumurta, katmer, bol fıstıklı şekerli pide, bal kaymak, çoban dürümü, zahter, Antep salamura peyniri, susamlı tahin pekmez, yeşil zeytin gibi nefis bir lezzet şöleni sunulur.
Meşhur Antep Yemeklerini Nerelerde Yiyeceksiniz?
İşte size Antep Listesi…
Katmer’i Antep Çarşısı’ndaki Abdo Usta, Zekeriya Usta ve Akşam Simit’te
Küşlemeyi Halil Usta’da veya Kebaphan’da
Kebabı Çulcuoğlu’nda
Çağla Aşı’nı Bayazhan Restoran’da (şuan mevsimi ve efsane yapıyorlar) ortamı da çok güzel…
Baklavayı Koçak, İmam Çağdaş, Elmacı Pazarı içindeki Güllüoğlu’nda
Beyran’ı Metanet Lokantası’nda ve Dukat Beyran’da
En iyi kıyma kebabı Küncülü Mehmet Usta’da
En iyi lahmacun Üçler’de
Hatay Usulü Künefeyi Cumba’da, Urfa kökenlisini Özikizler Künefe’de
Hayatınızda yiyebileceğiniz en iyi Şöbiyeti Zeki İnal’da
Ciğer Kavurmayı Köşk Kebap’da
Ciğeri Ciğerci Mustafa’da; özellikle Mütercim Asım’daki dükkanı ciğerin ve ciğer kavurmasının en iyi yendiği yerdir.
Yöresel Antep Yemeklerini Aşina Gaziantep Mutfağı’nda (özellikle yuvalama çorbasını denemelisiniz)
Gaziantep’te tost yemek isterseniz sosyal medyayı sallayan videosuyla Tostçu Erol’da
Kahvenizi de Tahmis Kahvesi’nde veya cift renkli kahvesiyle fark yaratan Kahveci Seddar’da içebilir,
Beyran, Kelle, Paça ve Çiğ köfte ve Kebap Sakıp Usta’da yiyebilirsiniz.
1972’den bu yana hizmet veren ve sahibi Sakıp Çadır’ın sevgisiyle daha da sıcak bir lokanta olmuş burası. Beyran konusunda çok iddialılar. Beyran’da et olarak; incik eti koyun budu ve koyun küreği kullanıyorlar. Beyin ve dil kavurması sevenler de sabah 06’dan gecce 02:30’a kadar açık olan Sakıp Usta’da en iyisini bulabilirler.
Milet Han adındaki, kaleden çarşıya doğru giderken yol üstünde bulabileceğiniz otantik bir handa canlı müzik eşliğinde közde kahve yapan meşhur Kadir Usta kahvelerinden de içmelisiniz. Yorgunluğunuzu atmak için nefis bir durak.
Gezilecek Görülecek Yerler:
Kale civarında eski bir zeytinyağı fabrikası olan ve şimdilerde Gaziantep’e özgü gıda ürünlerinin satıldığı Zeytin Han’dan mutfak alışverişinizi, Bakırcılar Çarşısı’ndan da hediyeliklerinizi alabilirsiniz.
Şehir merkezinde sizi tarihi Gaziantep Kalesi karşılar. Kalenin karşısındaki sokakta şuan müzye dönüştürülmüş olan eski Paşa Hamamı gezilecek enteresan yerlerden. Mutfak müzesine’de bir göz gezdirebilirsiniz. Yine kale yakınlarında Hışvahan, Büdeyri Hanı ve Şire Han gibi eski hanlar bulunmaktadır. Hışvahan hem otel hem restoran ve bar şeklinde hizmet veren havalı bir mekan. Bayaz Han ise içinde meyhane, restoran ve pub bulunan bir diğer modern Gaziantep mekanı.
Hanların ötesinde bakır işlemeleriyle ünlü tarihi Bakırcılar Çarşısı yer alır. Bey Mahallesi’ndeki tarihi Antep evleri de görülmeye değerdir. Aziz Bedros Kilisesi, İlde Boyacı Camii, Kurtuluş Camii ve Şirvan Camii de görülecek yerler arasındadır.
Hem Türkiye’nin hem ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük hayvanat bahçesi de Gaziantep Hayvanat Bahçesi’dir. Dünyada 6. sıradadır.
Müze Düşkünleri İçin: Zeugma Mozaik Müzesi muhakkak görülmesi gereken yerlerden biridir. Zeugma Müzesi’nin içindeki Çingene Kız Mozaiğinin ilginç özelliği; kendisine bakanı her yönden takip etmesi… Gerçekten etkileyici. Yemekten vakit bulursanız Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi,Şahinbey Savaş Müzesi, Medusa Cam Müzesi ve Hasan Süzer Etnografya Müzesi de gezilebilir.
YEME İÇME MEKANLAR
ZEKİ İNAL
Hayatınızda yiyeceğiniz en iyi şöbiyet için Zeki İnal’ı muhakkak ziyaret etmeli kendinizi bu güzellikten mahrum bırakmamalısınız.
ZEKERİYA USTA
Gaziantep’in kahvaltı geleneği olan Katmeri katmer yapan; zümrüt yeşili Antep fıstığı, incecik açılmış hamuru, Antep’in özel kaymağı, zarf şeklinde katlanıp meşe odununda pişirilmesidir. Gazianteplilere göre en iyisi Zekeriya Usta’da yenir.
Gelenekselliğini korumuş lezzette ve porsiyonda cömert, sunumda mütevazı 6-7 metrekarelik tatlı bir mekan burası. Katmer’in ilk ustalarından Hacı Nuri Özsimitçi tarafından Elmacı Pazarı’nda açılır, Ondan Oğlu Zekeriya Usta’ya sonra da 3. Kuşak olan Mehmet Özsimitçi’ye geçer. Gaziantep geleneklerinde katmerin yeri önem arz eder. Gelin ve damat düğün gecesinin sabahında katmer ile kahvaltı yaparmış, ayrıca kız evi ve erkek evine damadın sağdıçları tarafından katmer götürülürmüş.
Katmer: 16 TL
AKSAM SIMIT
Ben şahsen Akşam Simit’in simit şeklinde yaptığı, çıtır çıtır meşe odun ateşinde pişen sade yağlı katmerini daha çok beğendim. 1957’den beri nefis kahkeler, poğaçalar, kurabiyeler yapan ve simit şeklinde katmerin yaratıcısı olan bu mekanın yeni nesil yöneticisi Ömer Aksu’nun kendi elleriyle hazırladığı katmere bayıldım. Benim favorim oldu.
Gaziantep’in dört bir yanında Akşam Simit Fırınları mevcut. Bir tanesinde muhakkak denemenizi öneririm. Dönerken kahke almayı unutmayın derim.
Simit Katmer: 20 TL.
GÜLLÜOĞLU BAKLAVA
Güllüoğlu Dünyanın en eski baklavacısı ve bu dükkanları da dünyanın en eski baklava dükkanı. Elmacı Pazarı’nda Antep baklavasının icad edildiği, Güllüoğlu ailesinin bu işe ilk başladığı yerdeyim. Türkiye’de bilinen pek çok ünlü mekanın ustaları burda yetişmiştir. Baklavacılık okuludur. Gaziantep’te o saydığımız meşhur baklavacıların hepsi aslında çok iyi, hepsi denenmeli çünkü genelde kullandıkları malzeme ve kalite aynı olmakla beraber aralarında sadece oran ve yorum farkı var… Bol kaymaklı, bol fıstıklı, az şekerli çıtır çıtır ve incecik bir baklava olan Tepsi katmeri ile Mihrimah adını koydukları Güllüoğlu’na özel tatlılar muhakkak keşfedilmeli… Bu geleneksel mekan yeni kuşak temsilcisi Murat Güllü’nün yönetiminde daha da yenilikçi olacak gibi görünüyor.
ÇULCUOĞLU KEBAP
İşte Gaziantep’te en keyif alarak yemek yediğim mekanlardan yeganesi ve kebabın, küşlemenin böylesi… 1978 ten bu yana Şırahan şubesiyle, 3 yıldır da Emek’teki 2. Şubesiyle hizmet veren 3. Ve 4. Kuşak sahipleri Gaziantep’in tanınmış lezzet ustalarından Murat Çulcuoğlu ve oğlu Sabri Çulcuoğlu ile devam eden Çulcuoğlu Lokantası aslında benzersiz bir lezzet olan Tavuk pirzolasıyla ile ön plana çıkmış bir mekan. Gaziantep yöresine ait tüm kebapları da hakkıyla yapıyorlar. Masaya gelen Ezo gelin çorbası, Karışık kebap, küşleme, Ali Nazik, yaza özel ezme kebabı, tavuk pirzolası, patlıcan salatası, lahmacun, Antep piyazı ve çeşit çeşit göz doyuran salatalar😍 Tek kelimeyle müthiş bir şölendi. Finalde bol fıstıklı ve kaymaklı kadayıf yendi. İkramlar da şahaneydi.
Tüm kebapların porsiyon fiyatları 28 TL. Bir kişi 4 4 lük yediğinde maksimum 42 TL ödeyerek çıkıyor buradan. Keyifli bir akşam yemeği ve lezzetli kebaplar yemek istiyorsanız bir akşamınızı muhakkak Çulcuoğlu’na ayırmalısınız. Benim gittiğim Emek’teki şubesiydi.
METANET LOKANTASI
Antep’te bir sabah katmer yerseniz öbür sabah beyran yersiniz. ‘’Beyran Çorba Değildir’’ bunu da iyi bilmelisiniz yoksa fırçayı yersiniz. Bu alevli lezzet bombası yemek değil sanki şifa. Gaziantepliler’in neden sabah kahvaltısında Beyran yediklerini Metanet Lokantası’nda yiyince anladım. Sabah sabah bünyeye yüklenebilecek en şahane güzellik. Metanet Lokantası Arasa Pazarı’nın içinde 46 senelik duayen olmuş bir mekan. Beyran’ı dillere destan. Hakikaten çok etkilendim. Kuzu eti, haşlanmış pirinç iç yağı ve et suyu ile pişen bu yemeğin Porsiyonu 16 TL. Öğlenleri de lahmacun ve kebap sunuyorlar.
TAHMİS KAHVECİSİ
Arasta Meydanı’nda yer alan Tahmis Kahvecisi 1635 yılında Mevlevihane’ye gelir olsun diye yaptırılmış olan 385 yıllık tarihi ve nostaljik bir mekan. (İçeride çalan eski Türk müzikleri de çok güzel.) Tarih boyunca Edebiyat toplantılarının, şairlerin şiir atışmalarının olduğu, masal ve hikayelerin çıkış noktası olmuş bir kültür merkezi kıvamında özel bir kahve burası.10 senedir Mehmet Bağcı tarafından işletiliyor. Adının kahve olduğuna bakmayın şuanda bayan müşterilerin ağırlıklı olduğu bir yer. Fıstığın yabani hali olan Menengiç burada hem çerez olarak hem de kahve olarak sunuluyor. Antep’in meşhur menengiç kahvesinin lezzeti burada bambaşka. Mekanın arka tarafında Elmacı Pazarı’nda yöresel ürünlerin satıldığı bir de dükkanı var. Online satış da yapıyorlar. Malzemeleri çok iyi. Buradan alışverişinizi yapabilirsiniz.
İMAM ÇAĞDAŞ
Gaziantep’in en meşhur lokantası 1887 kuruluşlu yani 130 yıllık İmam Çağdaş’ı Türkiye’de burayı duymayan bilmeyen yoktur herhalde. Masada gördükleriniz: Peynirli ekmek, fındık lahmacun, İmam Çağdaş’ın olmazsa olmazı fındık Ali Nazik, altı ezmeli kıyma ve kuşbaşı karışık, soğan kebabı, küşleme, ayran, gevurdağı salatası, ezme salata ve tatlılarda elbetteki en iddialı mekanların başında gelen İmam Çağdaş baklavaları; havuç dilimi, kare şöbiyet ve dolama. İmam Çağdaş’ın 4. nesil genç sahibi Talat Çağdaş’ın bana özel olarak hazırlattığı bu nefis sofra Yüzükçüler Han’ın içindeki tarihi ve otantik kısımdaydı. Ambiyansı da ayrı müthişti. Keyifle yemek yiyeceğiniz ve havuç dilimi baklavayı en çok seveceğiniz Gaziantep mekanı İmam Çağdaş’tır diyebilirim.
KEBAPÇI HALİL USTA
Gaziantep’in en iyi kebapçısı desem yeridir. Halil Usta gerçekten bir efsanedir. Benim gibi küşleme sevmeyen birine küşlemeyi sevdirdi. Hatta gayran bıraktı. Simit kebabı da harikaydı. Dükkan dolup dolup taşıyor zaten. Gaziantep halkı burayı çok seviyor. Masaya taslar içinde gelen tek tip bir salata var. Efsane bir lezzet. Ayranla çok güzel gidiyor. Giderseniz aklınızda olsun “Yağlı parça” adını verdikleri etten de mutlaka yiyin. Çok az sayıda oluyor, şansınıza düşmesini dilerim. 1972’den beri Gelenekselliğini korumuş lezzette cömert sunumda mütevazı. Her insan ölmeden önce buraya mutlaka gelmeli bence.
Yeni Bilgi: Halil Usta menüsüne bir de burger eklemiş.
ÖZİKİZLER KÜNEFE
Hataylı dostlarım kızmasın burası da farklı bir künefeci. Peyniri Urfa’dan gelen meşhur künefesiyle Gaziantep’in en iyisi… Yaratıcı ve yenilikçi ürünler yapan Hasan ve Hüseyin isimli ikiz kardeşlerin güzel enerjisi, mütevazı tavrı, çalışkanlıkları ve işlerine olan sevdaları bu mekanın başarısının en büyük sebebi bence. Bir mekanı mekan yapan sadece lezzetleri değil sahiplerinin ve çalışanlarının güzelliğidir. Buna ek olarak kaliteli malzeme ve ustalık da birleşince lezzet kaçınılmaz oluyor. Antep’e giden soluğu bu mekanda almalı. Masada gördükleriniz ismime yapılan Künefe, Sahan Kaymağı, Burma Kadayıf, Belluriye, Antep Fıstığı, Hasır Kadayıf, Cevizli Kadayıf, Katmer Kadayıfı ve neler neler… akıllara zarar bir işletme… Gaziantep halkı da çok seviyor. Muhakkak tadılmalı.
THE LOTTE
Gaziantep Gecce:
Gece gezmek isteyenler elbetteki sıra geccelerine öncelik vermeliler, bununla beraber gidilebilecek en iyi adresler:
Grand Hotel’in barı
Dedeman’ın gecce klubü
Canlı müzik mekanı olan The Lotte
HALFETİ
Gaziantep’e kadar gelmişken sadece 100 km ötesinde bulunan, kara gül diyarı olarak bilinen ve saklı bir cennet olan Halfeti’yi görmeden olmaz. 2000 senesinde Birecik Barajı’nın yapılmasıyla tüm evlerin ve taş mimarisinin Fırat Nehri’nin altında kalması sebebiyle Saklı Cennet / Kayıp Kent denmiş Halfeti’ye. Bunun üzerine şehir 15 km öteye taşınmış. Buraya da yeni Halfeti denmiş.
Asma Köprü, Karagül, Rum Kale, Kantarma Mezrası, Aziz Nerses Klisesi ve Barşavma Klisesi görülmeli ve fotoğraflanmalıdır. Halfeti girişindeki iskeleden bir Tekne turuna çıkmanızda fayda var. Bu turda sular altında kalan evler, ağaçlar, camiler, mağaralar, mağara kafeler, Rumkale, Savaşan Köyü ve Çekem mahallesini görebilirsiniz. Çok keyifli bir gezi oluyor.
Dilerseniz Halfeti’ye gitmeden evvel kaptan Salim Evren’i arayarak tekne gezisi için rezervasyon yapabilirsiniz. İşinin ehli ve çok şeker bir insan.
Halfeti’de kalmak için Şıtamrat Otel’i tavsiye ediyorum. Tüm Halfeti manzarasına hakim ihtişamlı ve güzel bir otel.
Herkese bir kere Antep’i görmelerini tavsiye etmekle beraber eklemek isterim ki: Hatay’ın mutfağını, Mardin’in insanını hala tek geçiyorum